Regisseur Bob Entrop is al jaren gefascineerd door het leven van de Roma en Sinti en hun bijzondere gebruiken, codes en taboes. Maar over sommige dingen praat je niet, zeker niet voor de camera.
Regisseur Bob Entrop is al jaren gefascineerd door het leven van zigeuners Roma en Sinti en hun bijzondere gebruiken, codes en taboes. Hij probeert de geplaagde gemeenschap - traditioneel geassocieerd met kampvuren, veel eten en drinken en muziek - beter te begrijpen. In zijn film stelt hij vindingrijke vragen. Meermalen wordt hem echter duidelijk gemaakt dat iets hem niets aangaat of dat over 'dat soort zaken' niet wordt gesproken. Zeker niet voor een camera. Toch lukt het hem een tipje van de sluier op te lichten. Religie speelt een belangrijke rol. Zaken als leven, dood en seksualiteit zijn gevoelig, vaders wil is wet en familie is heilig. Gehandicapten en ouderen worden nooit aan hun lot overgelaten. Van oudsher is er een strikte scheiding tussen de Roma en Sinti en de burgermaatschappij. Men leefde op een eiland want er werd op hen neergekeken. Binnen de jongere generatie zijn er inmiddels mensen die zich minder van de burgermaatschappij isoleren. Dat betekent dat ze een middenweg moeten zoeken tussen twee verschillende werelden.

Credits

Producent
Scenario
Sound Design
Productiebedrijf
SOL FILMprodukties B.V.
Omroep
RVU TV
Distributie
SOL FILMprodukties B.V.

Titel: Een volk zonder eigen land
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.