Ga naar inhoud
Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, bevinden zo'n 850 Nederlandse handelsschepen zich in vreemde wateren. Zes jaar moesten de bemanningsleden ervan doorvaren en fungeren als frontsoldaat.
Als de Duitsers op 10 mei 1940 Nederland binnenvallen, bevinden zo'n 850 Nederlandse koopvaardijschepen zich in vreemde wateren. Terugkeren bleek geen optie: de bezetter zou de schepen innemen. De Nederlandse regering, inmiddels veilig in Engeland, besloot dat de vloot moest blijven varen, voor transporten van de geallieerden. Lang kon Nederland de neutraliteit niet bewaren. Zo werden scheepskoks, marconisten en matrozen opeens ook frontsoldaat. In deze documentaire komen oude zeelui en hun familie aan het woord over de ruim zes jaar dat de mannen van huis waren en in vaak levensgevaarlijke situaties verkeerden. Hoe het thuis was, wist niemand, net zomin als het thuisfront wist of hun man of zoon nog in leven was. Wolfpacks Duitse torpedo's, Japanse bomaanvallen, mijnen; 421 schepen en hun bemanning gingen verloren. Meer dan 3.600 zeelieden kwamen om. De vaak emotionele en opvallend gedetailleerde verhalen van de geïnterviewden komen, gestaafd door extra achtergrondinformatie van de voice-over en bijzondere beelden uit privé-collecties en officiële archieven, weer even tot leven.

Credits

Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Zigma Studio

Titel: Een vergeten zeemansgeschiedenis
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still