Ga naar inhoud
Still

Een valse lente

Regie: Peter Scholten
Documentaire reconstructie van het leven van Johnny van Doorn toont de ontwikkeling van zijn roemruchte carrière voornamelijk in diens eigen, in hoog tempo uitgespuugde woorden.
Johnny van Doorn trok altijd de aandacht, al was het maar als deel van de mediagenieke beatnik-scene. Regisseur Peter Scholten kon dus putten uit een grote hoeveelheid archiefmateriaal voor zijn portret van de in 1991 gestorven dichter en performer. De ondertitel 'Van Johnny the Selfkicker tot oudere heer met soul' beschrijft de gestage ontwikkeling in Van Doorns carrière. Hij werd bekend met zijn wilde geluidsimitaties van vuurwerk; berucht door zijn creatie Johnny the Selfkicker en uiteindelijk beroemd als unieke persoonlijkheid, auteur en deelnemer aan de merkwaardige cabaretreeks Herenleed. De documentaire reconstrueert Johnny van Doorns leven voornamelijk in diens eigen woorden, voorlezend uit eigen werk en verhalen vertellend in televisie-interviews over zijn jeugd en familie. De in stijl uiteenlopende fragmenten, in kleur en zwart-wit, worden moeiteloos bijeengehouden door Van Doorns onmiskenbare stemgeluid en apocalyptische dictie.

Credits

Productiebedrijf
Paradox Audiovisuele Produkties
Omroep
NTR
Titel: Een valse lente
Jaar: 2002
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still