Op uitdaging van ontwikkelingsinstantie HIVOS reist de ultrasceptische Frans Bromet met de camera op zijn schouder naar Zuid-India om de zin en onzin van ontwikkelingshulp uit Nederland te achterhalen.
Filmer Frans Bromet reist af naar Zuid-India op uitnodiging van de Humanistische Omroep en de ontwikkelingsinstantie HIVOS. Hij zal zijn sceptische stellingname dat ontwikkelingshulp geen zin heeft in de praktijk onderzoeken. Aanleiding zijn Bromets eigen stellige uitspraken over de onnut van hulp aan arme landen ('Laat ze voor zichzelf zorgen') die hij ooit deed in het programma Theo Onderdak van wijlen Theo van Gogh. Nu reist Bromet naar een project voor duurzame landbouw in het Warangel-district waar het Centre for World Solidarity actief is. 'Die organisatie is alleen al door de naam verdacht.' Hij past zijn beproefde methode toe van camera op de schouder en scherpe vragen stellen. Gaandeweg krijgt Bromet inzicht in de wereld van gemanipuleerde boeren, pesticiden, dokterskosten, bloeiende katoen en lokale, interlokale en internationale hulporganisaties. Bromet kan geen 'onzin' ontdekken en is onder de indruk van de resultaten van de 'steuntjes in de rug'.

Credits

Productiebedrijf
Bromet & dochters
Omroep
Human

Titel: Een steuntje in de rug
Jaar: 2007
Duur : 48 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.