Aan de hand van historisch film­ma­te­riaal, brieven en eigen beelden recon­strueert Karel Doing de reis die zijn gesneu­velde oom Ed als mili­tair in de jaren 30 maakte naar het olie-eilandjeTarakan.
Hoe zag het straat­beeld van de Indone­sische stad Soer­abaja eruit in 1938? Hoe roestig waren de tankers in de Rode Zee in die tijd? Zou die Hollandse ophaal­brug in Borneo nog bestaan? Film­maker Karel Doing trak­teert de kijker op historisch film­ma­te­riaal uit de kluizen van het Film­mu­seum ter illus­tratie van de reis die zijn oom Ed eind jaren dertig als mili­tair maakte naar het olie-eilandje Tarakan nabij Borneo. Doing reisde zijn gesneu­velde oom achterna aan de hand van diens nage­laten brieven, met een eigen camera in de hand en toont zo zijn eigen reis. Allengs wordt de hitte van de tropen voel­baar, alsook de verschrikking van die aanstor­mende oorlog toen. De kanonnen, die oom Ed met zijn compagnie laadde, blijken er roestig en wel nog te staan. Doing maakt recht­som­keert en verlaat haastig, per vlieg­tuig nu, dit einde van de wereld’.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Scenario
Productiebedrijf
Eye Filmmuseum
Doing Film
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Een ontdekkingsreis naar Tarakan
Jaar: 2002
Duur : 47 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01