Ga naar inhoud
Documentaire over de ruim 600 joden die op grond van hun 'verdiensten voor het vaderland', een tijdelijk veilig onderkomen vonden in een kasteel in Barneveld.
Toen in 1942 de Jodenvervolging losbarstte en zo'n 100.000 Nederlandse Joden naar Nazi Duitsland werden gedeporteerd, wisten ruim 600 van hen op grond van hun 'verdiensten voor het vaderland', de dans te ontspringen. Een door secretaris-generaal Frederiks van Binnenlandse Zaken in het leven geroepen lijst, zou hen vrijwaren voor transport naar de Duitse concentratiekampen en zorgde voor een veilig onderkomen in een kasteel in Barneveld. Hoewel deze mensen in september 1943 alsnog werden weggevoerd naar Theresiënstadt, overleefden nagenoeg allen de oorlog. Aan de hand van interviews vertellen overlevenden, waaronder de moeder van scenarioschrijver Oeke Hoogendijk, hun ingrijpende levensverhaal. Oude foto's, archiefmateriaal en idyllische opnames in de omgeving van het kasteel reconstrueren hun leven van angst, liefde en schuldgevoel.

Credits

Mixage
Productiebedrijf
Odusseia Films
Omroep
NTR
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Een gelukkige tijd
Jaar: 1998
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 1998

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still