Docu­men­taire over de ruim 600 joden die op grond van hun verdi­en­sten voor het vader­land’, een tijdelijk veilig onderkomen vonden in een kasteel in Barneveld.
Toen in 1942 de Joden­ver­vol­ging losbarstte en zo’n 100.000 Neder­landse Joden naar Nazi Duit­s­land werden gede­por­teerd, wisten ruim 600 van hen op grond van hun verdi­en­sten voor het vader­land’, de dans te ontspringen. Een door secre­taris-generaal Fred­eriks van Binnen­landse Zaken in het leven geroepen lijst, zou hen vrijwaren voor trans­port naar de Duitse concen­tratiekampen en zorgde voor een veilig onderkomen in een kasteel in Barn­eveld. Hoewel deze mensen in september 1943 alsnog werden weggevoerd naar There­siën­stadt, over­leefden nage­noeg allen de oorlog. Aan de hand van inter­views vertellen over­levenden, waaronder de moeder van scenar­ioschri­jver Oeke Hoogendijk, hun ingri­jpende levensver­haal. Oude foto’s, archief­ma­te­riaal en idyl­lische opnames in de omgeving van het kasteel recon­strueren hun leven van angst, liefde en schuldgevoel.

Credits

Mixage
Productiebedrijf
Odusseia Films
Omroep
NTR
Distributie
Filmmuseum Distributie

Titel: Een gelukkige tijd
Jaar: 1998
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 1998

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01