Indringende documentaire over de gevolgen van (oorlogs)geweld voor kinderen op de hele wereld. Bij het voorlezen van een verhaal over een olifantje komen de verhalen van getroffen kinderen los.
Regisseur Joop van Wijk filmde op vier verschillende continenten kinderen die vertellen over hun ervaringen met (oorlogs)geweld. Het zijn slachtoffers van (burger)oorlogen of terroristische acties in Afghanistan, Colombia, Sierra Leone en New York. De kinderen beginnen te vertellen wanneer hen een verhaal wordt voorgelezen over het olifantje Baba. Het olifantje leidt een zorgeloos bestaan, tot er onlusten uitbreken in de jungle. Uiteindelijk verliest hij op tragische wijze zijn vader. Min of meer synchroon aan de voorgelezen gebeurtenissen brengen de kinderen, vaak op ontluisterend nuchtere wijze, hun ongelooflijk tragische relazen over verlies van familie, vrienden, huis en haard. Ook laten ze zien hoe ze na de ingrijpende gebeurtenissen hun leven weer proberen op te pakken. De indringende, maar nooit sentimentele opnamen van de kinderen worden afgewisseld met animatiebeelden van het verhaal over Baba, die als een rode draad door de documentaire heen lopen.

Credits

Producent
Sound Design
Montage
Productiebedrijf
Molenwiek Film
Distributie
A-Film Distribution

Titel: Echoes of War
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Camera (2005)
Melle van Essen (NSC)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01