In de 19e eeuw werd het 'exotische' Nederland overspoeld door buitenlandse kunstenaars. Ze legden het vast op schilderijen. Delpeut gaat langs die toen populaire standplaatsen.
In de negentiende eeuw werd Nederland overspoeld door buitenlandse kunstenaars. Zij bezochten een land dat in hun ogen zeer exotisch was. Ze legden het vast op schilderijen, die in het buitenland gretig aftrek vonden. In het boek Dromen van Holland. Buitenlandse kunstenaars schilderen Holland 1800-1914 van Hans Kraan wordt dit fenomeen uitputtend gedocumenteerd. Met het boek van Kraan in de aanslag, gaat Delpeut op reis door eigen land, langs routes en standplaatsen die populair waren bij de buitenlandse kunstenaars in de negentiende eeuw: Dordrecht, Rotterdam, Katwijk, de bollenstreek, Amsterdam, Zaandam. Op de betreffende plaatsen en trajecten probeert hij de sfeer en beelden terug te vinden zoals die ooit zijn geschilderd. Ook de huidige bewoners - boeren, bollenkwekers, bewoners van eeuwenoude huizen - volgen nog steeds de eigen verbeelding wanneer ze naar het Hollandse landschap kijken. Zo wordt de film gaandeweg een portret van het 'typische' Nederlandse landschap en van de vele dromen die men erop kan projecteren.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
HUMAN

Titel: Dromen van Holland
Jaar: 2004
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Tussenland
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still