Portret van de goklust van Napolitanen, die blijkt te stoelen op diepgewortelde traditie, waarbij iedere gebeurtenis of voorwerp onlosmakelijk met een getal verbonden is.
In stemmig zwart-wit wordt de goklust, en het heilige geloof erin, van de Napolitanen in kaart gebracht in deze film van de in Milaan geboren Anna Bucchetti. Zij trok met haar camera in bij de twee zusjes Maria en Angela, die samen een honderd jaar oud lottokantoortje in de binnenstad van Napels runnen. Hun klanten, zoals iedere Napolitaan, kiezen de getallen die hen geluk moeten brengen niet zomaar: in Napels houden gebeurtenissen en voorwerpen altijd direct verband met een getal. Als een dochter droomt dat haar vader in een emmer water stapte, komt zij de volgende dag de getallen 53 (voet), 4 (emmer) en 39 (water) kopen. De getallen komen uit het Boek der Nummers. Hoe ouder het boek, hoe beter, want het Napolitaanse bijgeloof is diepgeworteld. Bucchetti legde in persoonlijke interviews en sfeerbeelden vele voorbeelden en verhalen vast van de lottospelers, van een transsexueel die drie keer per week een bingoavond organiseert tot een weduwe die - vergeefs - met de geboortedata van haar overleden kinderen blijft spelen.

Credits

Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Armadillo Film
Omroep
NTR
Distributie
Cinema Delicatessen

Titel: Dreaming by Numbers
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 15 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2006)
Anna Bucchetti

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01