Jeugdfilm met raps van Beat­kidz over gepeste schooljongen die in kakbuurt van school wordt gestuurd en via het voet­ballen vriend­schap sluit met zijn nieuwe klasgenoten op een gemengde school.
De twaalf­jarige Don Kerbosch (Clemens Levert) moet zich hand­haven op een gemengde school in een prob­leemwijk, nadat hij van een witte kakschool is gestuurd. In zijn nieuwe klas is hij onmid­del­lijk doelwit voor de bende van de vier H’s, Henri, Hassan, Hiram en Han. Ze spugen, pesten en sluiten hem buiten. Pas als Don, een benadigd voet­bal­tal­entje met leider­skwaliteiten, besluit dat hij niet langer wil vechten, maar voet­ballen buigt de sfeer heel langzaam om. Met moeite begint Don een voet­bal­team samen te stellen om op het schoolvoet­bal­to­er­nooi zijn vroegere plaaggeesten op de witte school te verslaan. Daarbij ziet Don ook de mogelijkheden van de stille Milos uit Kroatië. Behalve vriend­schap is de sfeer op een school­plein een centraal thema in de film, hoe groepsvorming funest kan zijn voor verlegen kinderen die niet zo gemakke­lijk aansluiting vinden met hun domi­nante leefti­jdsgenoten. De aansteke­lijke raps van Ilias Adab, Hiram in de film, zijn een goede onder­s­te­uning van dit thema.

Titel: Don
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01