Ga naar inhoud
Jeugdfilm met raps van Beatkidz over gepeste schooljongen die in kakbuurt van school wordt gestuurd en via het voetballen vriendschap sluit met zijn nieuwe klasgenoten op een gemengde school.
De twaalfjarige Don Kerbosch (Clemens Levert) moet zich handhaven op een gemengde school in een probleemwijk, nadat hij van een witte kakschool is gestuurd. In zijn nieuwe klas is hij onmiddellijk doelwit voor de bende van de vier H's, Henri, Hassan, Hiram en Han. Ze spugen, pesten en sluiten hem buiten. Pas als Don, een benadigd voetbaltalentje met leiderskwaliteiten, besluit dat hij niet langer wil vechten, maar voetballen buigt de sfeer heel langzaam om. Met moeite begint Don een voetbalteam samen te stellen om op het schoolvoetbaltoernooi zijn vroegere plaaggeesten op de witte school te verslaan. Daarbij ziet Don ook de mogelijkheden van de stille Milos uit Kroatië. Behalve vriendschap is de sfeer op een schoolplein een centraal thema in de film, hoe groepsvorming funest kan zijn voor verlegen kinderen die niet zo gemakkelijk aansluiting vinden met hun dominante leeftijdsgenoten. De aanstekelijke raps van Ilias Adab, Hiram in de film, zijn een goede ondersteuning van dit thema.

Titel: Don
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Gouden Kalf Competitie, Kidsbios, Jongerenprogramma, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still