Impressie van een oude tweebaansweg, waar talloze dodelijke ongelukken plaatsvonden in het drukke vracht- en forensenverkeer, totdat de weg onlangs ontlast werd door een nieuwe verkeersader.
De bomen zitten vol littekens van de voertuigen die zich erin hebben geboord en de bermen staan vol gedenktekens van verkeersslachtoffers. De Napoleonsbaan, de Limburgse verbindingsweg tussen Blerick en Ittervoort, kent een lange bloedige geschiedenis. Met de aanleg van de snelweg A73-Zuid zal dat verleden tijd zijn. Eerdere maatregelen hadden het verkeer al minder gevaarlijk gemaakt. Deze sfeervolle impressie laat aanwonenden van de Napoleonsbaan veelal in dialect vertellen van de slachtoffers die in hun omgeving vielen. 'Als het raak is, is het meestal ernstig', wisten ze als er weer eens een aanrijding plaatsvond. Een gepensioneerde douanier vertelt hoe een motorrijder onthoofd werd omdat hij de slagboom van de grenspost niet zag. Een glas-in-loodzetter blijft onverstoorbaar zijn ambacht uitoefenen. Een veehouder verzorgt zijn dementerende vader. Hoewel in een lange rij de reusachtige vrachtwagens langsdenderen, maken ze in het wegrestaurant gewag van 'woongenot'. Sinds de gewijzigde verkeerssituatie is het wennen aan de oorverdovende stilte op de voormalige dodenweg.

Credits

Producent
Coproducent
Scenario
Productiebedrijf
Hans Heijnen Filmmaker
Omroep
L1 televisie

Titel: Doden weg - Zonen van de Napoleonsbaan
Jaar: 2008
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2008

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01