Ga naar inhoud
UzMBEQBuZmYuZmlvbmEtYXBwLmNvbTQAYXR0YWNobWVudHMvNjhjM2I2Y2QtOWEzMi00ZTQ2LWI1NzItN2U0Y2Q0YmYwOTE2LmpwZw.jpg

Diep

Regie: Simone van Dusseldorp
De veertienjarige Heleen worstelt, eind jaren zeventig, met haar seksualiteit, terwijl haar ruziënde ouders vooral met zichzelf bezig zijn. De film bekijkt de situatie vanuit Heleens perspectief.
Aan het begin van Diep, gebaseerd op de autobiografische roman Het leven bestaat niet van Hendrickje Spoor, duikt de veertienjarige Heleen (Melody Klaver) met haar ouders en broertje de zee in. Dan lijkt alles nog goed. Haar ouders gaan echter ruziënd uit elkaar en vinden allebei al snel nieuwe relaties. Het zijn de jaren zeventig, te herkennen in de kapsels, kleding en interieuren en onderstreept door de verkleurde filmbeelden. Haar ouders spreken openhartig over hun seksuele problemen en escapades, maar laten de puberende Heleen het alleen uitzoeken. Die moet zelf beslissen of ze, onder druk van vrienden, de sprong in het diepe maakt. De camera blijft meestal dichtbij Heleen, met veel close-ups, en toont haar worsteling met ontluikende seksualiteit, stuntelige avances en beginnend softdrugsgebruik vanuit haar perspectief. Als zij een nieuw persoon ontmoet, volgt de camera haar kritische blik, met korte close-ups van een mond, een oorbel, een ketting, een sigaret. Of glijdend langs jongenslijven, in het zwembad en op de camping.

Credits

Producent
Scenario
Production Design
Set geluid
Sound Design
Cast (hoofdrol)
Titel: Diep
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 25 minuten
Soort: Speelfilm
Editie: NFF 2023

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

UzMBEQBuZmYuZmlvbmEtYXBwLmNvbTQAYXR0YWNobWVudHMvMjNiZjZmN2EtYzQxMy00ZDc2LThmMGYtY2NmMDlkNTAwMzUwLmpwZw.jpg
UzMBEQBuZmYuZmlvbmEtYXBwLmNvbTQAYXR0YWNobWVudHMvYzVmOWIxMDgtZmE2Ni00MzVkLWIwMzYtMjJlZDczYWRkZjY3LmpwZw.jpg