Ga naar inhoud
Still

Diaspora (7 dagen)

Regie: Hans Fels, Eitan Wetzler
Israël is gebouwd op de angst voor een nieuwe holocaust, maar is zelf inmiddels een levensgevaarlijke plek geworden. Straatopnamen van soldaten en vernietiging onderstrepen de alledaagse dreiging.
De vader van Eitan Wetzler vluchtte van nazi-Duitsland naar Israël; Eitan groeide op met het idee dat Israël voor een jood de veiligste plek ter wereld was. Nu wordt het land verscheurd door de tweede Palestijnse intifadah en groeit het aantal joden dat terugkeert naar het Europa van hun vaders en grootvaders; naar Polen, naar Hongarije - en naar Duitsland. Co-regisseur Eitan Wetzler interviewt betrokkenen aan de hand van citaten uit een boek van Philip Roth, Operation Shylock, waarin het 'diasporisme' - het terugkeren naar de vroegere diaspora - wordt beschreven als een alternatief voor zionisme. Israël is gebouwd op de angst voor een nieuwe holocaust, maar zou daarvoor volgens sommigen inmiddels de meest waarschijnlijke plek zijn geworden. Straatopnamen van soldaten en van vernietiging onderstrepen de alledaagse dreiging; ook Eitan en zijn ouders zijn ternauwernood ontsnapt aan aanslagen.
Titel: Diaspora (7 dagen)
Jaar: 2002
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2002
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still