Ga naar inhoud
Geert Mak, auteur van historische bestsellers als De eeuw van mijn vader, loopt 'in het voetspoor van Jacob van Lennep' door Nederland en zoekt naar sporen van het verleden.
Twee afleveringen uit negendelige documentaireserie. Geert Mak, auteur van historische bestsellers als De eeuw van mijn vader, loopt 'in het voetspoor van Jacob van Lennep' door Nederland. Jacob van Lennep noteerde in 1823 wat hij tijdens een lange wandeltocht aantrof in de verschillende provinciën. Mak zoekt, in het genoeglijke tempo van de wandelaar, naar sporen van het verleden: een boerderij, een restaurant, of een hotel waarin ooit Van Lennep zijn observaties neerschreef. In voice-over zijn originele teksten van Van Lennep te horen. Aflevering vier, 'Van graanboeren tot heikneuters', behandelt de nog steeds zichtbare verschillen tussen de rijke, progressieve boeren in Groningen met hun monumentale boerderijen - met bliksemafleiders! - en de arme, conservatieve boertjes in Drenthe. In aflevering zes, 'Wie niet werkt, zal niet eten', bezoekt Mak onder meer het armenwerkkamp Ommerschans, waar paupers onder erbarmelijke omstandigheden te werk werden gesteld.

Credits

Producent
Montage
Productiebedrijf
Interakt
Omroep
RVU TV
Distributie
Interakt

Titel: De zomer van 1823
Jaar: 2000
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2001

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.