Door te registreren hoe we dagelijks met talloze apparaten omgaan, wordt soms pijnlijk duidelijk hoe afhankelijk we ervan zijn. En wat zijn de consequenties voor de menselijke verhoudingen?
Wie staat er nog bij stil dat onze huizen gevuld worden met allerhande apparaten? Wasmachines, strijkijzers en stofzuigers helpen bij het huishouden. Televisies, spelcomputers of knuffelrobots kopen we ter verstrooiing. De afstandsbediening ligt gebroederlijk naast de krant en als de wasmachine geluid maakt, zetten we de stereotoren wat harder. Apparaten zijn volledig geïntegreerd in ons leven. De film toont in rustige, stijlvolle beelden het bestaan met al die apparaten, vanaf het wakker worden tot het slapengaan. Van aankoop tot reparatie en in de sloopfabriek. Zonder interviews, zonder enig commentaar. Soms levert dat alledaagse beelden op van iemand die zich scheert. Maar wat voor consequenties hebben al die apparaten voor menselijke verhoudingen? Zo toont Engels beelden van twee mensen in een kamer. De één vermaakt zich met de spelcomputer, de ander chat wat op haar laptop. Een robothondje scharrelt rond, terwijl een robotdinosaurus op schoot wordt gekroeld. En de kat ligt op de bank, óók niet onder de indruk van zoveel digitaal geweld.

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Zuidenwind Filmprodukties
Omroep
NCRV TV
Distributie
Zuidenwind Filmprodukties

Titel: De ziel van witgoed
Jaar: 2010
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01