Door te registr­eren hoe we dagelijks met talloze appa­raten omgaan, wordt soms pijn­lijk duidelijk hoe afhanke­lijk we ervan zijn. En wat zijn de conse­quen­ties voor de menselijke verhoudingen?
Wie staat er nog bij stil dat onze huizen gevuld worden met aller­hande appa­raten? Wasma­chines, strijk­i­jzers en stofzuigers helpen bij het huishouden. Tele­visies, spel­com­puters of knuffel­ro­bots kopen we ter verstrooiing. De afstands­be­di­ening ligt gebroed­er­lijk naast de krant en als de wasma­chine geluid maakt, zetten we de stereotoren wat harder. Appa­raten zijn volledig geïn­te­greerd in ons leven. De film toont in rustige, stijlvolle beelden het bestaan met al die appa­raten, vanaf het wakker worden tot het slapen­gaan. Van aankoop tot reparatie en in de sloop­fab­riek. Zonder inter­views, zonder enig commen­taar. Soms levert dat alledaagse beelden op van iemand die zich scheert. Maar wat voor conse­quen­ties hebben al die appa­raten voor menselijke verhoudingen? Zo toont Engels beelden van twee mensen in een kamer. De één vermaakt zich met de spel­com­puter, de ander chat wat op haar laptop. Een robot­h­ondje schar­relt rond, terwijl een robot­di­nosaurus op schoot wordt gekroeld. En de kat ligt op de bank, óók niet onder de indruk van zoveel digi­taal geweld.

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
Zuidenwind Filmprodukties
Omroep
NCRV TV
Distributie
Zuidenwind Filmprodukties

Titel: De ziel van witgoed
Jaar: 2010
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01