Ga naar inhoud
Reconstructie van het drama van een hoestdrankje waar in 1995 zestig tot tachtig Haïtiaanse kinderen aan stierven. De vervuilde grondstof werd geleverd door de firma Vos uit Alphen aan den Rijn.
In Haïti stierven meer dan tachtig kinderen na het gebruik van een hoestdrank waarin met antivries vervuilde glycerine was verwerkt. Die glycerine was in 1995 aan het Haïtiaanse bedrijf Pharval geleverd door het Nederlandse bedrijf Vos, dat het had gekocht in China. Nadat in eerste instantie Vos als tussenhandelaar was vrijgepleit van verantwoordelijkheid, bleek later dat het bedrijf de glycerine had laten testen en wist dat het onzuiver was. Regisseur Leo de Boer zet de verschillende kanten van het verhaal op een rij. Van de ouders in Haïti, die de naam, leeftijd en het ziekteverloop van de slachtoffers beschrijven, via de directeur van Pharval - die noodgedwongen het land ontvlucht is - en de te hulp geroepen Amerikaanse onderzoekers, tot de vroegere en huidige directeuren van Vos, die niets kunnen zeggen omdat een schuldbekentenis het faillissement van het bedrijf zou betekenen.

Credits

Set geluid
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Omroep
IKON TV
Distributie
Public Film

Titel: De zaak Vos
Jaar: 2002
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still