Ga naar inhoud
Still

De wereld als verzameling

Regie: Koert Davidse
Portret van de bijzondere verzamelaar Erik Fens, die met knipsels zijn eigen wereldbeeld in collages schept, inmiddels 700 delen dik, en waaraan hijzelf nog geen einde ziet komen.
Collectioneur Erik Fens werkt in het Teylers Museum in Haarlem, het oudste museum van Nederland. Op zijn werkplek doet hij lucht- en vochtmetingen, thuis ordent hij de wereld naar eigen inzicht met schaar en lijm. In de boekenkast van Fens staan 700 banden met collages van (kranten)knipsels, die variëren van foto's van allerlei kushandjes tot op straat gezette zitbanken. Bij de beelden van Fens aan het werk, zowel in het museum als thuis, legt deze rasverzamelaar uit wat de aard van verzamelen inhoudt, en waarom een mens het doet. 'De neiging ontstaat in het derde tot vierde levensjaar, als je als kind een existentiële onzekerheid ervaart. Verzamelen is ordenen.' Fens ziet zichzelf als een metaverzamelaar, die vooral geïnteresseerd is in het waarom. Zijn verrassend krachtige stem in voice-over kleurt de introverte wereld van de verzamelaar, die even rustig als rijk is, zeg maar zoals de sfeer in het oudste museum van Nederland zelf.

Credits

Set geluid
Productiebedrijf
seriousFilm
Distributie
Cinema Delicatessen
Titel: De wereld als verzameling
Jaar: 2007
Duur : 13 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2012
Specials & Events

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still