Ooggetuigenverslag van enkele voormalige Korea-strijders, die kort na de Tweede Wereldoorlog met verschillende beweegredenen het communisme gingen bestrijden in het Verre Oosten.
Een Koreaveteraan spreekt een groepje Nederlandse soldaten toe, maar die hebben meer aandacht voor hun mobieltje. Als ze beter opletten, zouden ze misschien iets leren over wat hen te wachten staat in de Afghaanse provincie Uruzgan, want de jonge soldaten zijn uitverkoren voor de internationale vredesmissie aldaar. Vierduizend Nederlandse soldaten vertrokken ruim een halve eeuw geleden naar Korea om 'iets nuttigs' te doen, namelijk de bestrijding van het communisme. Voormalige SS'ers, die beweerden dat ze een paar jaar eerder aan het oostfront louter uit haat tegen het communisme hadden gestreden, kregen van het Nederlandse leger in de Korea-oorlog een nieuwe kans. Bij hun medestrijders waren ze niet geliefd, maar 'vechten konden ze'. Aan de hand van archiefmateriaal en gesprekken met oud-Koreastrijders wordt vanuit het perspectief van de Nederlandse soldaat een beeld geschetst van de 'hel op aarde' en de 'harde tijden' die ze in het Verre Oosten ondergingen.

Credits

Producent
Sound Design
Productiebedrijf
Interakt
Omroep
VPRO TV

Titel: De voorste linie
Jaar: 2006
Duur : 56 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01