Ga naar inhoud
Still

De vierde man

Regie: Paul Verhoeven
Magisch-realistische thriller naar het boek van Gerard Reve. Een labiele homoseksuele schrijver raakt verstrikt in het verstikkende web dat gesponnen wordt door een onheilspellende aanbidster.
In deze magisch-realistische thriller naar het gelijknamige boek van Gerard Reve, staan de thema's homoseksualiteit en angst voor de dood centraal. De vierde man verhaalt van een labiele homoseksuele schrijver die verstrikt raakt in een affaire met een aanbidster. Hij komt erachter dat al haar drie echtgenoten door een ongeluk om het leven kwamen. De film werd vanwege de hoogwaardige stijl - Verhoeven werd vergeleken met beroemde regisseurs als Kubrick, Hitchcock en Bergman - op diverse buitenlandse festivals bekroond. Het was zijn laatste Nederlandse film alvorens hij naar Hollywood vertrok.

Credits

Producent
Production Design
Productiebedrijf
Nedfilm & Television B.V.
Titel: De vierde man
Jaar: 1983
Duur : 1 uur, 32 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 1983
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.