Ga naar inhoud
Beschouwend portret van de Bosnische stad Bosanska Grahavo dat bij de wederopbouw volledig werd vergeten en waar niemand weet wat hij er nog te zoeken heeft.
Waar de meeste filmmakers juist gaan naar waar het allemaal gebeurt, vertrok documentairemaker Britta Hosman juist naar waar het niet gebeurt. Een jaar lang filmde ze het leven in de Bosnische stad Bosanska Grahavo, een stad die bij de wederopbouw vergeten werd en waar alleen de supermarkt en tien kroegen nog overeind staan. Wanneer was voor hen de oorlog afgelopen, vraagt de maakster zich af. Is die ooit afgelopen? En wie blijven hier nog? En waarom? De vele gesprekken die Hosman had met de inwoners zijn omgezet naar een verhalende voice-over die met droge humor beschrijft hoe iedereen elke dag weer wakker wordt, zich aankleedt en vervolgens wacht op helemaal niets. Ruimte is er, en tijd, en de herinneringen aan volle straten. Voor wie het echt niet meer uithoudt, is er de stad, drie uur rijden verderop. 'Hoe brengen we het hier weer tot leven,' vraagt een van de inwoners zich af. Niemand weet het. En dus besluit iemand om nog maar een elfde kroeg te openen.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Omroep
VPRO TV

Titel: De verloren stad
Jaar: 2008
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.