Ga naar inhoud
Still

De terrorist Hans-Joachim Klein

Regie:
De gewezen West-Duitse terrorist Hans-Joachim Klein blikt terug op zijn gewelddadige verleden, waar hij resoluut afstand van neemt maar dat hem nog dagelijks doordrenkt.
In het openingsbeeld komt een kleine witte auto over een smalle weg aanrijden. Die bestuurder heet Hans-Joachim Klein. Eind 1975 nam hij met de beruchte terrorist Carlos ('De Jakhals') deel aan de bloedige gijzeling van de verzamelde OPEC-ministers in Wenen. De gijzelnemers ontkwamen via Noord-Afrika, maar Klein kwam tot inkeer en keerde het terrorisme de rug toe. Vanaf dat moment moest hij onderduiken voor de politie én zijn vroegere strijdmakkers. In deze documentaire gaat Klein de confrontatie aan met zijn verleden, waar hij allesbehalve trots op is. Ondersteund door archiefbeelden vertelt Klein hoe hij bij het linkse activisme betrokken raakte, naïef de gewapende strijd verkoos en hoe die keuze hem is blijven achtervolgen. In Frankfurt zoekt hij oude bekenden op, waaronder Daniel Cohn-Bendit. Nadat Klein zich in 1998 in Normandië liet arresteren en een gevangenisstraf uitzat, is hij vrij man.

Credits

Regie
Uitvoerend Producent
Scenario
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Submarine Film
Omroep
VPRO TV
Distributie
Films Transit International
Titel: De terrorist Hans-Joachim Klein
Jaar: 2005
Duur : 1 uur, 10 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2006
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still