Ga naar inhoud
De_Swarte_Krie_van_de_Deelen_1.jpg

De swarte krie van de Deelen

Regie: Samantha Janssen, Charlotte Rietbergen
Terwijl de volwassenen druk zijn met de uitvaart van oma, is Dieke met belangrijkere zaken bezig: het beschermen van poppen tegen de mythische swarte krie. Gewapend met niets meer dan haar fantasie. En een vergiet.
De oma van de tienjarige Dieke is overleden. Samen met haar ouders gaat ze naar Friesland voor de uitvaart en om haar opa bij te staan. Haar opa, moeder en tante Yfke spreken Fries met elkaar, wat Dieke niet verstaat. Hierdoor krijgt ze niets mee van de gesprekken over de begrafenis. Dieke lijkt niet te beseffen dat haar oma er niet meer is. Ze ontwijkt de gesprekken over de dood en vlucht in haar fantasie. Ze hoort in het Fries iets over vlinderpoppen die worden opgegeten door de swarte krie. Opa voorziet haar van het zwaard van oma: een verfkwast. Onbevreesd gaat ze op pad in deze film over rouwverwerking. Een pleidooi voor fantasie.
Titel: De swarte krie van de Deelen
Jaar: 2023
Duur : 26 minuten
Soort: Korte Film
Editie: NFF 2023

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.