Ga naar inhoud
Na een lange carrière in ontwikkelingshulp, wil de vader van de regisseur nog één keer het veld in. Moeizaam schuifelt hij door de jungle maar met zijn onverzettelijkheid wint hij het ontzag van de Ethiopiërs.
Gys Zevenbergen gaat met zijn ouders terug naar Afrika, het continent van zijn jeugd. Zijn vader wil, na een veertigjarige carrière in ontwikkelingshulp, nog één keer het veld in. In een Ethiopisch dorp stimuleert hij de mensen onvermoeibaar om zelf hun problemen aan te pakken. Maar zijn meegekomen vrouw, die ondertussen vereenzaamt, verzucht dat hij háár juist nergens bij betrekt. De vader schuifelt moeizaam met een stok door de modderige jungle maar met zijn onverzettelijkheid wint hij het ontzag van de Ethiopiërs. Gys Zevenbergen, die zijn beeld van zijn vader langzaam ziet veranderen, volgt de laatste reis met aandachtige blik. De beelden van cameraman Melle van Essen van het dorpsleven, de natuur en de gezichten van bewoners, die gedurig in de camera kijken, doorsnijden het verhaal over zijn vader.

Credits

Productiebedrijf
Stichting Derde Cinema
Humanist Media Support
Omroep
VPRO TV

Titel: De staart van de leeuw
Jaar: 2001
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2002

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still