Twee chef-koks en een meesterproever als hoofdpersonen in een documentaire over presteren in de keuken, koken als kunst en smaak als diepgevoelde emotie. Een Michelinster kan volwassen mannen laten huilen.
Wanneer Erik van Loo, de huidige chef-kok en eigenaar van restaurant Parkheuvel in Rotterdam aan aardappels denkt, denkt hij altijd aan de aardappelsoep van zijn vader, een slager uit Limburg. Die soep maakt hij nu zelf eigenlijk net zo. Hij moet het alleen wat geraffineerder afwerken om het in Parkheuvel te kunnen serveren. Cees Helder, de chef die als eerste Nederlander een derde Michelinster kreeg, was zijn voorganger. Helder deed de zaak over toen hij op zijn hoogtepunt was en denkt met grote weemoed terug aan het laatste stukje kalfsvlees dat hij daar klaarmaakte. De derde sleutelfiguur in deze documentaire over koken als kunst en smaak en diepgevoelde emotie is meesterproever Paul van Craenenbroeck, van wiens oordeel het krijgen van een Michelinster afhing. Geur en smaak kan een film niet overbrengen, maar de sprekende fotografie, die veel gebruikt maakt van close-ups, probeert de beleving toch zo tastbaar mogelijk te maken. Wat begint met de geboorte van een lam of op de mosselbanken, sprankelt uiteindelijk op het bord als een modern schilderijtje.

Credits

Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Molenwiek Film
Jonge Sla Producties
Omroep
NCRV TV
Distributie
ABC/Cinemien

Titel: De smaak van de ziel
Jaar: 2010
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01