Ga naar inhoud
Still

De sleutelhanger

Regie: Jan Katsma, Debbie Kleijn
Bejaarde eigenaar van sigarenzaak in Rotterdam vertelt over de 23 keer dat hij in vijftien jaar is overvallen en waarom hij op advies van de politie een heel bijzondere sleutelhanger heeft.
Raak portret van de 74-jarige vrijgezel Huibert-Jan Groenendijk, die een eenvoudige sigarenzaak in Rotterdam runt. In de vijftien jaar dat hij dat doet, is hij 23 keer overvallen. De onverwoestbare Groenendijk vertelt er smakelijk over, staande achter de toonbank, en wijst waar de overvaller met revolver stond die hem door het been schoot. Hij reconstrueert in woorden ook de overval met het mes. Hij kan erom lachen, maar bekent dan eerlijk dat het allemaal niet in zijn "kouwe kleren is gaan zitten". Zijn blauwe ogen staren droevig naar de grond. Maar niet voor lang; Groenendijk laat de honkbalknuppel zien met een gat in het handvat. Daaraan bungelen zijn sleutels. Een wapen dragen om zijn winkel te beschermen is niet toegestaan. De politie heeft hem zelf de tip aan de hand gedaan. De verhalen van Groenendijk in de winkel worden afgewisseld met beelden uit zijn beveiligingscamera's en bij hem thuis.

Credits

Producent
Uitvoerend Producent
Sound Design
Montage
Productiebedrijf
Roaring Films
Omroep
NTR
Titel: De sleutelhanger
Jaar: 2006
Duur : 6 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still