Documentaire over de nauwelijks bekende geschiedenis van het geheime commando van Feldmeijer, het hoofd van de Duitse SS, waarvoor vijftien Nederlandse SS-ers werden gerekruteerd.
Documentaire over de nauwelijks bekende geschiedenis van het geheime commando van Feldmeijer, het hoofd van de Duitse SS. Voor dit commando werden vijftien Nederlandse SS'ers gerekruteerd. Middels sluipmoorden, aangeduid met de codenaam 'Zilverspar' (Silbertanne), brachten zij ongeveer 55 vooraanstaande, anti-Duitse, Nederlandse burgers om het leven. De regisseur volgt in de film de journalist Rob van Olm die over de Amsterdamse verzetsgroep CS-6 onthullende gegevens ontdekt: de Silbertanne moorden blijken vergeldingsacties te zijn voor de aanslagen van de verzetsgroep CS-6. In de documentaire traceert Van Olm enkele kinderen van de slachtoffers en ook een voormalig lid van het commando. De film gaat ook over het probleem van keuzes maken tijdens de oorlog en de invloed van het verleden op het heden.

Credits

Mixage
Productiebedrijf
Miroir Film
Omroep
NTR

Titel: De Silbertanne moorden
Jaar: 2000
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2000

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01