Ga naar inhoud
Still

De schilderkunst

Regie: Kees Hin
Vier kunstkenners en een filmmaker kwamen op initiatief van criticus en filosoof Willem Dijkhuis samen om nog even samen bij het het beroemde schilderij van Johannes Vermeer aanwezig te zijn.
Het beroemde schilderij De schilderkunst van Johannes Vermeer was voorjaar 2005 enige tijd te zien in het Haagse Mauritshuis. Vlak voor het weer terugging naar Wenen kwamen op initiatief van criticus en filosoof Willem Dijkhuis vier kunstkenners en een filmmaker samen om nog even samen bij het sublieme schilderij aanwezig te zijn. De kunstenaars Peter Struycken, Ger van Elk en Rob van Koningsbruggen en de kunsthistoricus Gary Schwartz staan rond het schilderij en bespreken het. Filmmaker Kees Hin legde hun reacties op de 'volmaakte Vermeer' vast. Zoals niemand, ontsnappen ook zij niet aan de betovering die van het schilderij uitgaat. Vertelt het een verhaal of neigt het naar het abstracte? Is het een weergave van de realiteit of is het een allegorie? Zijn de tegels realistisch geschilderd of zijn ze bewust schetsmatig weergegeven? Dan is het bezoekuur voorbij, gaat het licht uit en gaan de heren huns weegs. `Het raadsel is vergroot, zoals te verwachten viel.'

Credits

Producent
Set geluid
Productiebedrijf
Interakt
Titel: De schilderkunst
Jaar: 2005
Duur : 30 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2005
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.