Terwijl de Chinese regering de mond vol heeft van een milieu­vrien­delijke samen­leving, vechten vier burg­er­ac­tivisten tegen lokale over­heden die blind zijn voor de gevolgen van extreme vervuiling en klimaatverandering
De stem van de donder­slag is groot, maar er valt weinig regen, luidt een Chinees gezegde. Veel geschreeuw en weinig wol, dus. De Chinese regering heeft de mond vol van een milieu­vrien­delijke samen­leving, maar lokale over­heden staan onver­schillig tegen­over klachten over de gevolgen van extreme vervuiling en klimaatveran­dering. Vier burg­er­ac­tivisten kloppen er tevergeefs aan. De verhalen in deze voor de future affairs-rubriek Tegen­licht van de VPRO gemaakte docu­men­taire zijn geor­dend volgens de vier elementen. Zo strijdt vissersvrouw Wei tegen de indus­trieën die het rivier­water zo vergiftigen dat het soms rood kleurt. Haar klanten klagen dat haar vis naar verf of parfum smaakt. Ze probeert zoveel mogelijk gegevens te verza­melen en wereld­kundig te maken. Ook inter­ne­ton­dernemer Zhao, repre­sen­tant van de nieuwe gener­atie, docu­menteert alles rond de extreme stank van de afvalver­brand­ingsin­stal­latie vlakbij. Net als rijst­boerin Chen (actief tegen lekkend gif) en herder Nasen (bestrijdt de oprukkende woestijn) durven zij in dit repressieve land toch, met behulp van de media, op te komen voor hun rechten.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Submarine Film
Omroep
VPRO TV
Distributie
Submarine Film

Titel: De regenmakers
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 13 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01