Ga naar inhoud
Still

De regenmakers

Regie: Floris-Jan van Luyn
Terwijl de Chinese regering de mond vol heeft van een milieuvriendelijke samenleving, vechten vier burgeractivisten tegen lokale overheden die blind zijn voor de gevolgen van extreme vervuiling en klimaatverandering
De stem van de donderslag is groot, maar er valt weinig regen, luidt een Chinees gezegde. Veel geschreeuw en weinig wol, dus. De Chinese regering heeft de mond vol van een milieuvriendelijke samenleving, maar lokale overheden staan onverschillig tegenover klachten over de gevolgen van extreme vervuiling en klimaatverandering. Vier burgeractivisten kloppen er tevergeefs aan. De verhalen in deze voor de future affairs-rubriek Tegenlicht van de VPRO gemaakte documentaire zijn geordend volgens de vier elementen. Zo strijdt vissersvrouw Wei tegen de industrieën die het rivierwater zo vergiftigen dat het soms rood kleurt. Haar klanten klagen dat haar vis naar verf of parfum smaakt. Ze probeert zoveel mogelijk gegevens te verzamelen en wereldkundig te maken. Ook internetondernemer Zhao, representant van de nieuwe generatie, documenteert alles rond de extreme stank van de afvalverbrandingsinstallatie vlakbij. Net als rijstboerin Chen (actief tegen lekkend gif) en herder Nasen (bestrijdt de oprukkende woestijn) durven zij in dit repressieve land toch, met behulp van de media, op te komen voor hun rechten.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Submarine Film
Omroep
VPRO TV
Distributie
Submarine Film
Titel: De regenmakers
Jaar: 2010
Duur : 1 uur, 13 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2010
Jaaroverzicht

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still