Ga naar inhoud
De baarmoederhalskankervaccinatie voor jonge meisjes in 2009 riep een maatschappelijke discussie op. Een onderzoek van een moeder naar de waarheid, verandert in een onderzoek naar angst en vertrouwen.

In maart 2009 kregen alle meisjes van twaalf jaar een oproep tot inenting tegen het Humaan Papilloma Virus (HPV), veroorzaker van baarmoederhalskanker. Vaccineren vóór een meisje seksueel actief is, verlaagt de kans op kanker van 0,1 naar 0,05 procent. Vaccinatie was vrijwillig. Er brak een discussie los over nut, noodzaak en bijwerkingen van het vaccin.
Filmmaker Maartje Nevejan weet door de commotie niet meer of vaccinatie wel noodzakelijk is. Is haar dochter speelbal van de farmaceutische industrie en politieke belangen? Ze begint een zoektocht langs voor- en tegenstanders, die meer vragen oproept dan antwoorden geeft. Ze spreekt onder andere tegenstander Anneke Bleeker van de site verontrustemoeders.nl en Marijke, een kankeroverlevende. Langzaam blijkt haar vraag een diepere filosofische ondergrond te hebben: het gaat om angst en vertrouwen.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
Human TV
Distributie
IDTV Docs

Titel: De prik en het meisje
Jaar: 2011
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Jaaroverzicht
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still