Vervolg op Begrijpt u nu waarom ik huil? (1971), de registratie van een therapeutische LSD-sessie met een ex-concentratiekampgevangene. Wat is er daarna gebeurd in het gezin?
De prijs van overleven is een vervolg op Begrijpt u nu waarom ik huil? uit 1971, de registratie van een therapeutische LSD-sessie door hoogleraar Jan Bastiaans met een ex-concentratiekampgevangene. Wat is er daarna gebeurt in het gezin waarvan de vader met zijn posttraumatisch stresssyndroom zijn kampsituatie overbracht op zijn vrouw en kinderen? Door middel van interviews met de weduwe en de jongste zoon en brieven aan de filmmaker van de overige twee kinderen wordt de opvoeding geschetst. Het fenomeen van de identificatie met het lijden gaat zo ver dat vrouw en kinderen nachtmerries hebben met kampervaringen die zij nooit hebben beleefd. Op trauma's en gevolgen wordt ook ingegaan door de directeur van de gedenkplaats Sachsenhausen, het kamp waarin de vader de grootste tijd van zijn gevangenschap doorbracht.

Titel: De prijs van overleven
Jaar: 2003
Duur : 57 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2003)
Louis van Gasteren

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01