Ga naar inhoud
Still

De president

Regie: Erik de Bruyn
Satire op de Nederlandse politiek, waarin een Marokkaanse aspergesteker door zijn authentieke persoonlijkheid de eerste president van Nederland wordt. Naar de roman van Khalid Boudou.

Twee gelukszoekers uit Marokko, Joes en zijn oom Hamid, eindigen als aspergesteker in Nederland. Tijdens een politie-inval veroorzaakt Hamid brand. Joes redt de Roemeense paaldanseres Mila uit de vuurzee. Wanneer hij ontwaakt in het ziekenhuis kaapt de politiek zijn heldendaad. Nederland is verwikkeld in de eerste presidentsverkiezingen nadat de parlementaire democratie is opgeheven. Kandidaat Vlonder, die achterloopt op kandidaat Heesters, schuift Joes naar voren als running mate en voor hij het weet is Joes de eerste president van Nederland. Maar dan wordt het duidelijk dat iemand een vies spelletje speelt.
De film naar de gelijknamige roman van Khalid Boudou is een satire op de Nederlandse politiek en maatschappij van rond 2015. Heesters, met uitgegroeide blondering en zachte g, en zonnebankbruine oud-zakenman Vlonder zijn xenofobe populisten ('Er is een grens aan gastvrijheid.') die alles doen voor politieke winst. De Marokkaanse president met zijn Roemeense gevolg krijgt te maken met een moordaanslag, achterkamertjespolitiek en een paspoortenkwestie.
Titel: De president
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 30 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2011
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie Jongerenprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Bekijk trailer

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still