Docu­men­taire over beroeps­b­lessures van musici van het Rotter­dams Phil­har­monisch Orkest. Ricsi­co’s waarvan ze pijn­lijk slecht op de hoogte zijn. Zo’n blessure kan een abrupt einde aan hun passie betekenen.
Cellisten moeten Beethovens Fidelio mijden, violisten Lazarevs uitvo­eringen van Tsjaikosvki en blazers symfonieën van Mahler. Het zijn risi­co­volle stukken, blijkt uit de door Noud Holtman geregis­seerde docu­men­taire De passie en de pijn. Musici van het Rotter­dams Phil­har­monisch Orkest praten over beroeps­b­lessures als frozen shoul­ders’, gehoorschade en gescheurde aanhechtingen. Voor sommigen betekent een blessure een abrupt einde aan hun muzikale loop­baan en daarmee hun passie. Geschokt en veront­waardigd zijn ze dat dit juist hen overkomt. Het wordt pijn­lijk duidelijk dat ze slecht op de hoogte zijn van de risi­co’s van hun vak of er willens en wetens de ogen voor sluiten. De gesprekken met de musici worden afgewis­seld met beelden van medische onder­zoeken en montages van repeti­ties en uitvo­eringen die de onon­tkoom­baarheid van fysieke ellende onderstrepen.

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NTR

Titel: De passie en de pijn
Jaar: 2003
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte