Ga naar inhoud
Deels autobiografische roadmovie over de 28-jarige Joanna die na het beëindigen van haar relatie aan het begin van een nieuw leven staat. Ze ontmoet de Oostenrijkse toneelschrijver Thomas Bernard.
De omweg is een deels autobiografische roadmovie over de 28-jarige Joanna. Na het beëindigen van haar relatie staat Joanna aan het begin van een nieuw leven. Ze neemt een baan in de bibliotheek en is 's avonds in het theater te vinden. Daar raakt ze geïntrigeerd door de teksten van de Oostenrijkse toneelschrijver Thomas Bernard (1931-1989). Zijn teksten lijken naadloos aan te sluiten op haar leven. Als Joanna door een man, die ze in de bibliotheek ontmoet, wordt uitgenodigd om even bij te tanken in zijn huis in de Franse Pyreneeën, koopt ze een rode Volvo Amazone en vertrekt. Op weg naar Zuid Frankrijk maakt ze een omweg via Oostenrijk en brengt een bezoek aan haar favoriete schrijver. Hoewel de ontmoeting met de als kluizenaar levende schrijver tegenvalt, wordt ze voor een half jaar zijn levenspartner.

Titel: De omweg
Jaar: 2000
Duur : 1 uur, 38 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2000

Gouden Kalf nominaties

Beste Actrice (2000)
Tamar van den Dop

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still