Ga naar inhoud
Still

De noorderlingen

Regie: Alex van Warmerdam
Absurdistische film over de belevenissen en vooral de onderdrukte lustgevoelens van de bewoners van een archetypisch Hollands nieuwbouwwijkje in de zomer van 1960. Twee Gouden Kalveren 1992.
Net als voor zijn debuut Abel (1986) won Van Warmerdam met De noorderlingen twee Gouden Kalveren. Hij speelt zelf de spionerende postbode in een minimale nieuwbouwwijk, met één straat en een bushalte, gefilmd in strakke composities. De noorderlingen is een absurdistische film over de belevenissen en vooral de onderdrukte lustgevoelens van de bewoners van een archetypisch Hollands nieuwbouwwijkje in de zomer van 1960. De postbode stoomt de brieven open alvorens ze te bezorgen, men scharrelt wat met dames en heren met wie men niet is getrouwd en in het bos woont een nimf in een vijver. Een absurdistische wereld, vol onderdrukte gevoelens, met een seksueel gefrustreerde slager, zijn als heilige vereerde, vastende vrouw, een onvruchtbare jager en Theo van Gogh op een rood brommertje. De film won in 1992 twee Gouden Kalveren: voor Beste Regie en Beste Acteur (Rudolf Lucieer).
Titel: De noorderlingen
Jaar: 1992
Duur : 1 uur, 48 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2009
De keuze van ... Gast van het Jaar - Jack Wouterse

Gouden Kalf winnaar

Beste Acteur (1992)
Rudolf Lucieer
Beste Regie (1992)
Alex van Warmerdam

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still