Documentaire volgt een jaar lang allochtone leerlingen van het Erasmiaans. Dit Rotterdamse gymnasium is het zwartste in het land. Twintig procent van de scholieren is van niet-westerse afkomst.
Het Erasmiaans Gymnasium te Rotterdam is het zwartste in Nederland, waar bijna alle gymnasia bevolkt worden door blanke leerlingen. Twintig procent van de scholieren is van niet-westerse afkomst. Bartelsman volgde enkele allochtone leerlingen tijdens het schooljaar. Abderrahim en Yasemin komen net van de basisschool. Een bevlogen medewerker verzekert hen in een eerste gesprek dat het binnen de 'Erasmiaanse cultuur niet uitmaakt waar je ouders vandaan komen.' Ook oudere leerlingen vertellen over hun ervaringen, toekomstplannen en de soms toch aanwezige cultuurkwesties. Zo werd Afaf door een Marokkaanse medescholier een slechte moslim genoemd omdat ze geen hoofddoek droeg. Sara draagt er wel een, net als haar vriendin: 'Je gaat sneller naar iemand toe die er hetzelfde uitziet als jij.' We volgen de scholieren tijdens lessen, in de schoolgangen en soms thuis. Sommigen scoren torenhoge cijfers, anderen hebben veel meer moeite met de leerstof. De schoolleiding doet er echter alles aan om ook deze leerlingen op school te houden.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Omroep
NTR

Titel: De nieuwe elite
Jaar: 2009
Duur : 55 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still