Ga naar inhoud
Still

De muze

Regie: Ben van Lieshout
Een introverte jongeman heeft overspannen ambities met betrekking tot een vlammend schrijversschap en dito liefdesleven, maar wordt geconfronteerd met een writer's block en een kille buitenwereld.
Een introverte jongeman heeft overspannen ambities met betrekking tot een vlammend schrijversschap en dito liefdesleven. De confrontatie met een writer's block belemmert hem en een kille, vervreemdende buitenwereld waarin het plaatsvervangend object van zijn liefde, filmster Monica Vitti, biedt weinig soelaas. Hij neemt een besluit om zichzelf geheel en al in dienst van het lot te stellen. Gelukkig is enige zelfspot hem niet vreemd. In deze strak gefotografeerde, dialoogloze film vormt de anonieme grootstedelijke omgeving een personage op zich. Deze urbane landschappen, vooral 's nachts gefotografeerd, vormen een wereld die genoeg lijkt te hebben aan zichzelf en waarop de personages geen grip meer hebben. De Muze is geïnspireerd door het boek Portret van een jongeman van J.M. Coetzee en door het werk van Michelangelo Antonioni. De voice-over is ontleend aan de roman van Coetzee.
Titel: De muze
Jaar: 2007
Duur : 1 uur, 12 minuten
Categorie: Speelfilm
Editie: NFF 2007
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still