Ga naar inhoud
Documentaire waarin de Russische dirigent Valery Gergiev masterclasses geeft aan drie talentvolle beginnende collega's. De film is meeslepend, door de muziek en de hypnotiserende persoonlijkheid van Gergiev.
In september 2002 gaf de befaamde Russische dirigent Valery Gergiev masterclasses in Rotterdam aan drie talentvolle beginnende collega's. De Britse - van oorsprong Chinese - Jason Lai, verbonden aan het BBC Symfonie Orkest, de Spaanse Alexis Soriano, van het Hermitage Orkest in St. Petersburg en de Nederlandse Otto Tausk die het Maarten Altena Ensemble dirigeert. Onder het toe- en alziend oog van hun vermaarde leermeester moeten de drie het Rotterdams Jong Philharmonisch Orkest leiden. Sonia Herman Dolz registreert hun verrichtingen - onderbroken door Gergievs soms strenge, soms po√ętische, soms humoristische terechtwijzingen - hun overpeinzingen en de informele ontmoetingen met hun idool. De meester en zijn leerling is meeslepend, niet alleen door de muziek (de uitgevoerde stukken en de speciaal voor de film geschreven score van Paul M. van Brugge) maar vooral door de hypnotiserende persoonlijkheid van Gergiev, die bij korte demonstraties tijdens de lessen het orkest leidt met handen, ogen, stem, maar vooral hart en ziel.

Credits

Uitvoerend Producent
Productiebedrijf
Hasten Slowly Films
Omroep
NTR

Titel: De meester en zijn leerling
Jaar: 2003
Duur : 1 uur, 27 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Competities: Jaaroverzicht, Gouden Kalf Competitie
Editie: NFF 2003

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still