Ga naar inhoud
Roze vlak met wit logo Nederlands Film Festival

De man die zich opblies

Regie: Rikkert Boonstra
Documentaire over Bohumil Sole, de Tsjecho-Slowaakse uitvinder van de springstof semtex, die in 1997 zelfmoord pleegde door zichzelf op te blazen.
Bohumil Sole, de Tsjecho-Slowaakse uitvinder van de springstof semtex, pleegde in 1997 zelfmoord door zichzelf op te blazen. Regisseur Rikkert Boonstra reconstrueert Sole's leven aan de hand van interviews met bekenden en voormalige collega's. Veel betrokkenen uit die tijd willen er echter niet over spreken. Anderen veroordelen zijn partijmachinaties, maar prijzen zijn vakmanschap. Op archiefopnamen is te zien hoe Sole als een kind zo blij in de modder springstoffen uitprobeert. Hij voelde zich een slachtoffer van het communistische regime dat hem eerst eerde en later arresteerde. Volgens Sole omdat hij te veel wist over experimenten met semtex, dat in het Westen vooral bekend werd als terroristenwapen - zoals bij de aanslag op het PanAm-toestel boven het Schotse Lockerbie. Boonstra verduidelijkt gaandeweg de ingewikkelde verhoudingen tussen het persoonlijke, professionele en politieke leven in Tsjecho-Slowakije.

Credits

Montage
Mixage
Hugo Dijkstal Audio Postproductie
Productiebedrijf
VPRO TV
Omroep
VPRO TV
Titel: De man die zich opblies
Jaar: 2001
Duur : 50 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2001
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.