Ga naar inhoud
Documentaire volgt drie allochtone vrouwen die elk met een eigen rijschool lesgeven aan andere allochtone vrouwen. Ze spreken over het rijbewijs als emancipatiemiddel en hoe mannen vaak dwarsliggen.
Tülay, Bahar en Naima zijn allochtone vrouwen die elk met hun eigen rijschool lesgeven aan andere allochtone vrouwen. Regisseuse Eveline Welschen interviewt hen over de rol die het rijbewijs in hun cultuur voor vrouwen speelt. Ze filmt hen in de auto tijdens lessen, interviewt hen thuis en gaat mee als een nieuwe auto wordt gekocht. Taal is voor de vrouwen geen belemmering: lessen gaan in het Turks of Marokkaans, bij het afrijden gaat een tolk mee en ook het theorie-examen kan in de eigen taal worden afgelegd. Wel liggen vaak de mannen dwars, benadrukken de rijschoolhoudsters. Tülay richt zich vooral op oudere vrouwen, voor wie de drempel hoger ligt: de documentaire volgt een van haar leerlingen, die zich niet gewonnen geeft als ze zakt voor haar rijexamen. Als het eenmaal gelukt is, zegt ze, gaat ze verder met Nederlands leren. Ook Naima, zelf een van de eersten in haar buurt die kon rijden, ziet een rijbewijs als emancipatiemiddel, als bron van vrijheid en zelfvertrouwen. Maar ook als 'een gat in de markt'.

Credits

Uitvoerend Producent
Production Design
Sound Design
Productiebedrijf
IDTV Docs
Omroep
NCRV TV

Titel: De lessen van Tülay, Bahar en Naima
Jaar: 2005
Duur : 49 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Hoofdprogramma, NFF Debuutcompetitie
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still