De steppen van Mongolië zijn het laatste onont­gonnen gebied voor mission­arissen en zendelingen. Ze proberen hun geloof te verspreiden in een land dat na decennia commu­nisme zijn boed­dhis­tische en sjaman­is­tische roots herontdekt.

Mongolië, ingek­lemd tussen China en Rusland, opent de grenzen na meer dan zeventig jaar commu­nisme. Een vloed­golf van mission­arissen en zendelingen is binnengetrokken, in miss­chien het laatste gebied dat het woord van God niet kent. De leegte en het woord portret­teert een aantal van hen. Matthieu Ndjeok Golime van de Congolese Congre­gatie van Scheut, de Amerikaanse baptist James Owenby, de rooms-katholieke Gaby Bamana, de piepjonge methodisten Erin Eiden­shink en Holli Vining en de born again Chris­tian Mike Windle.
Ze proberen alle­maal in het straatarme en dunbevolkte land het chris­tendom te verspreiden. Door onder­wijs te geven, activiteiten te organ­is­eren, mensen aan huis te bezoeken en te preken. De omgeving geeft hen ook inzicht. Zo geeft Erin Eiden­shink toe dat ze ook maar een meisje van 23 is.
Zonder een oordeel te geven toont film­maker Floris-Jan van Luyn hun koppige inspan­ningen. Oordelen komen wel van een boed­dhis­tische monnik en een met amuletten behangen rapper, die in zijn raps verwijst naar de sjaman­is­tische roots van Mongolië.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Submarine Film
Omroep
Boeddhistische Omroep Stichting

Titel: De leegte en het woord
Jaar: 2011
Duur : 1 uur
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte