De steppen van Mongolië zijn het laatste onontgonnen gebied voor missionarissen en zendelingen. Ze proberen hun geloof te verspreiden in een land dat na decennia communisme zijn boeddhistische en sjamanistische roots herontdekt.

Mongolië, ingeklemd tussen China en Rusland, opent de grenzen na meer dan zeventig jaar communisme. Een vloedgolf van missionarissen en zendelingen is binnengetrokken, in misschien het laatste gebied dat het woord van God niet kent. De leegte en het woord portretteert een aantal van hen. Matthieu Ndjeok Golime van de Congolese Congregatie van Scheut, de Amerikaanse baptist James Owenby, de rooms-katholieke Gaby Bamana, de piepjonge methodisten Erin Eidenshink en Holli Vining en de born again Christian Mike Windle.
Ze proberen allemaal in het straatarme en dunbevolkte land het christendom te verspreiden. Door onderwijs te geven, activiteiten te organiseren, mensen aan huis te bezoeken en te preken. De omgeving geeft hen ook inzicht. Zo geeft Erin Eidenshink toe dat ze ook maar een meisje van 23 is.
Zonder een oordeel te geven toont filmmaker Floris-Jan van Luyn hun koppige inspanningen. Oordelen komen wel van een boeddhistische monnik en een met amuletten behangen rapper, die in zijn raps verwijst naar de sjamanistische roots van Mongolië.

Credits

Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Submarine Film
Omroep
Boeddhistische Omroep Stichting

Titel: De leegte en het woord
Jaar: 2011
Duur : 1 uur
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2011

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01