Ga naar inhoud
Persoonlijke documentaire waarin de maker de dubbele gezinsmoraal van haar vader - losbandig en genotzuchtig voor zichzelf, streng en sober voor vrouw en dochters - liefdevol probeert te begrijpen.
'Mijn vader is altijd een vader op afstand geweest,' zegt Meral Uslu aan het begin van haar nooit bittere schets van haar familieverhoudingen. In de jaren zestig liet vader zijn gezin achter in Turkije, op zoek naar een toekomst in Nederland. Dankzij zijn gesoigneerde voorkomen kon hij met volle teugen genieten van de vrije seksuele moraal die er juist doorbrak. Later haalde hij vrouw en kinderen naar zijn woonplaats Haarlem. De opvoeding liet hij over aan zijn echtgenote. 'Allah heeft mij die kinderen gegeven, dus die moet ik respecteren,' verklaart zij haar plichtsbesef. Vader zocht zijn geluk buiten de deur, met als gevolg dat hij naast zijn vier echtelijke kinderen minstens zo veel buitenechtelijke kinderen verwekte. Inmiddels is vader teruggekeerd naar het Turkse platteland. Hij maakt zijn kinderen duidelijk dat hij hen op zijn manier liefheeft en wrijft ze in dat ze dankzij hem in een modern welvarend land konden opgroeien. `Voor mij zijn jullie altijd dichtbij,' besluit hij. Gouden Kalf voor Beste Korte Documtaire 2005.

Credits

Scenario
Productiebedrijf
Lemming Film
Omroep
NTR

Titel: De kinderen van mijn vader
Jaar: 2005
Duur : 54 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Competities: Gouden Kalf Competitie, Hoofdprogramma
Editie: NFF 2005

Gouden Kalf winnaar

Beste Korte Documentaire (2005)
Meral Uslu

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still