Ga naar inhoud
Still

De jacht van Abdelkader Benali

Regie: Ronald Bos
Korte documentaire laat zien dat de gedrevenheid en het doorzettingsvermogen van de bekroonde schrijver/dichter/columnist Abdelkader Benali dezelfde is die hem marathons met toptijden laat lopen.
In zijn debuut Bruiloft aan zee (1996) voert Abdelkader Benali, Nederlandse schrijver van Marokkaanse afkomst, een hoofdpersoon op die een hardloper is. Dat gegeven blijkt autobiografisch, want Benali is ook een fervent hardloper. Sinds enkele jaren loopt hij marathons en haalt daarbij tijden die een beroepsatleet niet misstaan. Zijn ervaringen gebruikte hij voor zijn roman De marathonloper. Deze korte documentaire toont Benali als marathonloper, trainend in Marokko, en als schrijver, in overleg met zijn redacteur Peter Nijssen. Die legt zelf de link tussen hardlopen en schrijven, die beide fanatisme en vasthoudendheid vergen, zoals een duursport betaamt. Archiefbeelden van debutant Benali die schoonmaakt in een slagerij en gesprekken over het ontstaan van Bruiloft aan zee wisselen af met beelden van de gelauwerde Benali, die koranles neemt en op reis gaat naar zijn geboortedorp in Marokko om inspiratie op te doen voor zijn volgende boek.

Credits

Producent
Coproducent
Set geluid
Geluidsnabewerking
Productiebedrijf
Interakt
Omroep
RTV Rijnmond
Titel: De jacht van Abdelkader Benali
Jaar: 2009
Duur : 52 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2009
Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.