Zoektocht naar de handen van de legendarische wereldrevolutionair Che Guevara, die in Bolivia van zijn stoffelijk overschot waren afgehakt en zich nu in Cuba zouden bevinden.
Oktober 1967, Bolivia. De Argentijnse revolutionair Ernesto Che Guevara wordt door regeringstroepen gevangen genomen en vermoord. Na enkele dagen verdwijnt zijn lijk spoorloos, om dertig jaar later te worden teruggevonden onder de landingsbaan van luchthaven Vallegrande. Alleen de handen ontbreken. Onder het motto 'De waarheid ligt verscholen in de interpretaties waaruit ze is opgebouwd' (een aan Che toegeschreven citaat), verkent deze spannende documentaire de grenzen tussen mythologisering en geschiedschrijving. Che's handen hebben een wereldreis gemaakt, van Bolivia naar Moskou - waar ze niet rouwig waren om zijn dood - en ten slotte naar Cuba. Fidel Castro verschijnt niet voor de camera en ook de veelbesproken handen komen niet tevoorschijn. Wel getuigen verschillende hartstochtelijke Che-bewonderaars van het lot van de afgezette handen. Ze worden er nog altijd emotioneel van. 'Ik heb moeten huilen toen ik ze zag,' zegt een ooggetuige, 'want die handen had ik nog in 1960 geschud!'

Credits

Uitvoerend Producent
Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Zeppers Film & TV
Omroep
VPRO TV

Titel: De handen van Che Guevara
Jaar: 2006
Duur : 58 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01