Een gedetailleerde documentaire over de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) tijdens de Koude Oorlog. Interviews met BVD'ers en hun slachtoffers: vooral communisten en vredesactivisten.
In twee delen (Het rode gevaar en De Hollandse ziekte) geven regisseurs Vos en Van der Hout een gedetailleerd beeld van de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD, voorloper van de AIVD) tijdens de Koude Oorlog. De makers rijgen vele talking heads-interviews met voor- en tegenstanders aaneen. Doorgaans mediaschuwe BVD'ers vertellen hun verhaal; voor het eerst zijn `observatiefilms' te zien, schokkerige zwart-witopnamen van geschaduwde mensen. Archiefbeelden verschaffen historische context. De makers interviewen ook een CIA'er, een Stasi-agent en `slachtoffers': in het eerste deel vooral CPN'ers, in het tweede de vredesbeweging. Geanonimiseerd spreekt zelfs een infiltrant over zijn communistische carrière, die hem bij Mao Zedong bracht. Ook over: BVD'ers op de loonlijst van de CIA, DDR-geld voor de `Stop de Neutronenbom'-actie en door de BVD gerunde communistische partijen. Zo ontstaat een veelomvattend verhaal van een instituut dat in 1989 met de val van de Muur onverwachts zijn bestaansgrond zag verdwijnen.

Credits

Set geluid
Sound Design
Productiebedrijf
Pieter van Huystee Film & TV
Distributie
Pieter van Huystee Film & TV

Titel: De geheime dienst
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 44 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2005

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo DioraphteFonds 21 Logo WIT 01