Ga naar inhoud
Still

De engel van Doel

Regie: Tom Fassaert
Doel moet wijken voor de uitbreiding van de Antwerpse haven. In deze melancholische, soms wrang-humoristische documentaire probeert de bejaarde Emilienne Driesen het leven in het dorp in stand te houden.

Het Belgische plaatsje Doel moet verdwijnen voor de oprukkende Antwerpse haven. Het merendeel van de Doelenaren is al verhuisd en uiteindelijk weigert alleen de vijfenzeventigjarige Emilienne Driesen te vertrekken. Ze negeert dwangbevelen om te vertrekken, ze wil sterven in haar woonplaats. Aan de keukentafel ontvangt de alleenstaande vrouw haar vriendinnen en ook pastoor Verstraete. Elke dag blijft de doodzieke man zijn parochianen bezoeken, tot zijn tijd daar is. Krakers protesteren nog tegen de leegstand en de annexatie. Langzaam raakt het dorp in verval en beklad. Emilienne ziet het gebeuren, maar staat machteloos in haar eentje.
De engel van Doel benadrukt in zwart-witbeelden de tragiek en melancholie van de ondergang van Doel aan de hand van het windmolengevecht van de koppige Emilienne. Met wrange humor tekent filmmaker Tom Fassaert haar, de pastoor, de passerende ramptoeristen en de bewoners die toch maar vertrekken. Hij brengt zo het verval van het dorp, dat al dertig jaar gaande is, terug tot het universum van de keukentafel van Emilienne.

Titel: De engel van Doel
Jaar: 2011
Duur : 1 uur, 16 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2011
Jaaroverzicht Gouden Kalf Competitie

Gouden Kalf nominaties

Beste Lange Documentaire (2011)
Tom Fassaert
Beste Montage (2011)
Tom Fassaert
Beste Montage (2011)
Axel Skovdal Roelofs
Beste Montage (2011)
Thabi Mooi

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still