Ga naar inhoud
Speelfilm geïnspireerd op het leven van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma. Naast een beeld van het 'circuit' geeft Verhage een beeld van de karakterontwikkeling van de hasjdealer.
Amsterdam, jaren zeventig. De knappe gymnasiast Klaas, zoon van een welgestelde limonadefabrikant, besluit de hasjhandel in te gaan. Dat doet hij samen met zijn vriend, de kickbokser Adri. Op handige wijze nemen ze de handel over van de zwarte Amerikaan Hugo. Diens hulpje Annet wordt Klaas' vriendin. Het geld stroomt binnen en wordt in vuilniszakken opgeslagen. Klaas wil zonder geweld zaken doen, maar hoe rijker hij wordt, hoe meer hij verstrikt raakt in het gewelddadige criminele circuit. De film is geïnspireerd op het leven van de in 1991 geliquideerde crimineel Klaas Bruinsma en gemodelleerd naar het boek De dominee van Bart Middelburg uit 1993 over de opkomst en neergang van Bruinsma. Naast een beeld van het 'circuit' in de jaren zeventig en tachtig geeft hij vooral een beeld van de karakterontwikkeling van de hasjdealer en diens onvermogen tot trouw en vriendschap. Bekroond met een Gouden Kalf Production Design en met een Gouden Film.

Titel: De Dominee
Jaar: 2004
Duur : 1 uur, 50 minuten
Categorie: Speelfilm
Competities: De keuze van ..., Nederlandse film in 12 moorden
Editie: NFF 2008

Gouden Kalf winnaar

Beste Production Design (2004)
Marco Rooth

Gouden Kalf nominaties

Beste Acteur (2004)
Frank Lammers
Beste Camera (2004)
Theo Bierkens
Beste Regie (2004)
Gerrard Verhage

Andere prijzen

Gouden Film (100.000 bezoekers speelfilm) (2004)

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still
Still
Still
Still
Still