Portret van het De Dokw­erker op het Jonas Daniël Meyer­plein in Amsterdam en van mensen voor wie dit monu­men­tale beeld een bijzon­dere betekenis heeft.
De Dokw­erker, meer dan een halve eeuw staat hij al op het Jonas Daniël Meyer­plein in Amsterdam, waar hij de gebeurtenissen op 24 en 25 februari 1941 memo­reert, toen er massaal in Amsterdam en enkele andere plaatsen gestaakt werd als protest tegen de razz­ia’s van de Joden door de Duit­sers. We zien het beeld, een machtig opri­jzende gestalte, eenzaam en onverzettelijk, het patina van het brons, zijn handen, die onge­wapend zijn en tegelijk uitdrukken: kom maar op, mij maak je niks. We ontmoeten mensen in het leven van de Dokw­erker anno 2006. Toeval­lige passanten, gemeen­tear­bei­ders, iemand die er dagelijks zijn hond uitlaat, mensen die de herdenking voor­bereiden. En de mensen die erbij waren toen er gestaakt werd. Ieder jaar komen ze naar de herdenking, al moeten ze me er naar toe dragen’.

Titel: De Dokwerker
Jaar: 2006
Duur : 30 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2006

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte