In Amsterdam Zuid-Oost helpen de warme en energieke John en Celine wanhopige mensen met schulden weer op weg door op ferme toon met schuldeisers te bellen en hun papier­winkel weg te werken.
Ongeveer 642.000 Neder­landse huishoudens leefden in 2006 onder de offi­ciële armoede­grens. In de Amster­damse Bijlmer is dat zelfs voor 25 procent van de bevolking het geval. In Zuid-Oost worden veel van die mensen, tot wanhoop gedreven door de ambtelijke bureau­cratie, weer op weg geholpen door John en Celine, twee medew­erkers van Stichting Service Plat­form Amsterdam. John, een blanke man van middel­bare leeftijd, is recht­doorzee. Hij kent de valkuilen van de logge ambte­narij en laat zich door niemand een oor aannaaien. Uit eigen ervaring wijs geworden, helaas. Ik heb alle deur­waarders van Neder­land gezien.’ Celine — ook al zo’n door­douwer — schaamt zich dat ze, ondanks dat ze dit werk doet, zelf in diezelfde shit’ zit. Ik zeg tegen cliënten dat ze hun admin­is­tratie op orde moeten houden maar doe dat zelf niet’. Op het kantoor zit de ene cliënt er stil en hulpeloos bij, de andere is woedend en wanhopig. Vijf maanden van de Voed­sel­bank leven en dineren met brood met een laagje suiker gaat niemand in de koude kleren zitten. 

Titel: De cirkel van armoede
Jaar: 2006
Duur : 1 uur, 20 minuten
Categorie: Lange Documentaire
Editie: NFF 2007

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Partners

NPO Vm Nfs diap 1 5xLogo volkskrantVL LOGO LIGGEND COMPLEET 2021 diapLogo NFFLogo Dioraphte