Ga naar inhoud
Still

De Amerikaan die ik nooit geweest ben

Regie: Chris Keulemans
Fotodocumentaire in de eerste persoon enkelvoud is een roadmovie in harde stilstaande beelden, over een man die thuiskomt in het land waar hij nooit eerder geweest is (New Jersey, VS).
De Amerikaan die ik nooit geweest ben bestaat uit een roman, een website, een radiodocumentaire en een roadmovie in de vorm van een fotodocumentaire. Daarin bezoekt de ik-figuur het gebied waar zijn wortels liggen maar waar hij nooit gewoond heeft - de staat New Jersey aan de oostkust van de Verenigde Staten. Het commentaar van Chris Keulemans en de foto's van Rob Smits geven een confronterend beeld van een gebied dat, sinds bekend werd dat de kapers van de aanslagen van 11 september 2001 er maandenlang woonden, vol is van angst voor het terroristisch gevaar en andere anti-Amerikaanse activiteiten. Ondertussen schetsen de beelden van het industriële braakland, de gifmoerassen, de afgetakelde badplaatsen en de grauwe gribusbuurten een land dat van binnen zo verrot en vermolmd is dat het uit zichzelf in elkaar dreigt te storten. Af en toe komen er enkele bewegende beelden voorbij, maar voor het overgrote deel staan ze dodelijk stil - beeld voor beeld.

Credits

Uitvoerend Producent
Camera
Production Design
Set geluid
Sound Design
Montage
Muziek
Productiebedrijf
Submarine Film
Distributie
Idea Books
Titel: De Amerikaan die ik nooit geweest ben
Jaar: 2004
Duur : 45 minuten
Categorie: Korte Documentaire
Editie: NFF 2005
Gouden Kalf Competitie Hoofdprogramma

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still
Still
Still