Ga naar inhoud
Still

Dansmariekes

Regie: Maartje Bakers
Spelen in een drumfanfare in het Noord-Brabantse Dongen betekent voor pubermeisjes behalve meedraaien in het verenigingsleven ook houvast tijdens het opgroeien.
Filmmaker Maartje Bakers wisselt commentaarloze, rake observeringen af met openhartige interviews in haar portret van een aantal meisjesleden van de drumfanfare Beatrix uit het Noord-Brabantse dorp Dongen. De meisjes, variërend in puberleeftijd, vertellen niet alleen waarom zij graag met de fanfare optreden. Lid zijn van de band is ook een metafoor voor de mars des levens: wat zij (moeten) leren tijdens de gang van klein meisje naar volwassen vrouw. De dansmariekes praten voor de camera fris en onbevangen over wat hen bezighoudt, zoals de eerste zoen, de eerste bh en de eerste vaste vriend. Bakers ving het dorpsleven in diverse seizoenen van het jaar. De majorettes marcheren door een zomers bos, over een verregend parkeerterrein waar Sinterklaas het laat afweten en duiken geschminkt een carnavalstent in. Door de keuze voor levensthema's als verliefdheid, vriendschap en opgroeien is deze documentaire meer dan een typering van een Hollandse vereniging.
Titel: Dansmariekes
Jaar: 2004
Duur : 50 minuten
Soort: Korte Documentaire
Editie: NFF 2005
Hoofdprogramma NFF Debuutcompetitie

NFF Archief

Informatie over deze film, televisie- of interactieve productie bevindt zich in het NFF Archief. In het NFF Archief staat informatie over producties die in de afgelopen festivaledities vertoond zijn. Het NFF beschikt niet over dit materiaal, daarover kun je contact opnemen met de producent, distributeur of omroep. Oudere films zijn soms ook terug te vinden bij Eye Filmmuseum of bij het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid.

Stills

Still